Tip & Tricks

Alle nye byggerier skal have en statiker

Hvis du er med til at føre et byggeri ud i virkeligheden, har du sikkert hørt om, at den tekniske byggesagsbehandling er udfaset fra den 1. januar 2020. Det vil sige, at hvis du først har søgt byggetilladelse efter denne dato, er du underlagt et krav om at have en certificeret statiker på dit projekt.

Få professionel hjælp

Heldigvis er dette ikke noget, du forventer at kunne klare selv. Statikeren skal være certificeret, og det kan være svært at finde sådan en, hvis ikke du ved, hvor du skal lede. Den statiske dokumentation er vigtig, så det er ikke noget, du bare sådan lige kan springe over. Men på https://bygkontrol.dk/statisk-dokumentation-i-alle-konstruktionsklasser/ kan du læse meget mere om emnet, ligesom du kan få hjælp til at bestille en professionel og certificeret statiker.

Det er vigtigt at huske på, at denne regel kun gælder for projekter i konstruktionsklasse 2, 3 eller 4, og altså kun dem, som er søgt om i 2020 og frem. Falder dit byggeri inden for denne kategori, skal du have en statiker til at foretage en starterklæring, en sluterklæring og til at kontrollere dokumentationen for selve byggeriet.

Da det er noget nyt, at næsten alle byggerier skal bruge en statiker, vil der nu opstå en naturlig mangel på dem, og den statiske dokumentation kan blive svær at få foretaget. Derfor er det med at være hurtigt ude og finde de firmaer, der kan hjælpe med den statiske dokumentation.

Selvom man har stået for mange byggerier igennem tiden, hvor der ikke blev udført sådan en dokumentation, og selv om disse byggerier gik glimrende, vil det dog ikke sige, at der ikke stadig er behov for den statiske dokumentation. Om ikke andet, så vær bevidst om at det er et krav til ethvert byggeri, så hvad enten du mener, det er fjollet og unødvendigt eller ej, bør du alligevel sørge for det.

Øget sikkerhed og bæredygtighed

Selvom dit byggeri måske er helt i orden, kan du jo også tænke på, at den statiske dokumentation kan være med til at gøre en forskel i det større billede. Hvis nye og skærpede krav til byggerier i det hele taget gør, at man bliver mere opmærksom generelt på sikkerhed og bæredygtighed, kan det kun være godt.

Den bedste metode til at sørge for dette er naturligvis at sørge for, at alle overholder kravene. Derfor er det vigtigt, at du også lader dit byggeri kontrollere, selvom det virker som spild af tid.

I en verden med større og større usikkerheder er det vigtigt, at vi arbejder sikkert og bæredygtigt, så vores bygninger ikke ender med at styrte i grus sammen med resten af planeten. Dette gælder både de helt konkrete bygninger, som skal konstrueres ordentligt og leve op til alle krav, men det gælder også bæredygtigheden af de materialer og de metoder, vi bruger.

At lade sit byggeri dokumentere af en professionel er i denne kontekst det mindste, man som byggemester kan gøre. Så få fat på en professionel og få den statiske dokumentation klaret