Sundhed

Det er tid til at vågne fra vores vinterhi

Udnyt de tiltagende lyse timer og den forfriskende luft i det tidlige forår

Af Klinisk Diætist Klaus Frobenius, indehaver af Klinik for Helbred og Sundhed

 

 

Kalenderen skriver marts og det betyder forår. Vintergækker og erantis titter frem fra skovbunden og fuglenes kvidder bebuder lysere morgener og længere aftener. Vi ryster langsomt vinteren af os, men det er nu alligevel stadig koldt – bidende koldt faktisk. Jorden er hård af frost, og vinden napper i lår og kinder. Derfor bruger vi helst stadig vores tid inde i de luner stuer, men det er nu vi skal ud.

 

Det er tid til at vågne fra vores vinterdvale. Efter mange måneder med indendørs aktiviteter, trænger vi nu til at få luft og ikke mindst lys i ansigtet. Og det er ikke kun for sjov, at vi skal ud. Det er faktisk nødvendigt for at bevare både en sund krop og en sund sjæl. Forårsluften og de ekstra lyser timer gør os mange tjenester efter en lang vinter.

 

Læs med her, og bliv klogere på det tidlige forårs gode gerninger i forhold til vores sundhed. Hop derefter i din varmeste sweater, og tag eventuelt et par lange, uldne underdrenge på under dine jeans.

 

Udnyt de tiltagende lyse timer og den forfriskende luft i det tidlige forår. Gå en tur.

 

Sollys jager vintertristhed – og træthed bort

Når vi udsættes for lys danner hjernen mindre af søvnhormonet melatonin, der gør os søvnige. Omvendt danner hjernen, som svar på stigende lyspåvirkning, mere af lykkestoffet serotonin, der udover at gøre os glade, også gør os mere vågne og friske.

 

Serotonin dannes i vores hjerner – og særligt, når vi via vores øjne indtager meget lys. Bagerst i øjeæblet – inde på nethinden – sidder nogle celler, der reagerer på nogle bestemte bølgelænger af lys, især dagslys. Når disse celler udsættes for lys, sender de besked videre til hjernens to områder; koglekirtlen og hypothalamus. Disse områder er med til at styre både vores døgnrytme og vores humør. Om vinteren, når lyspåvirkningen er lavere end om sommeren, danner vi derfor mere melatonin og mindre serotonin end om sommeren, og det har en afgørende betydning for vores humør og følelse af energi og overskud.

 

Mange oplever at de er mere trætte og triste om vinteren, og det er der altså en god fysiologisk forklaring på. Det lavere niveau af lykkehormonet, serotonin, gør nogle mennesker mere nedtrykte. Det er også helt naturligt, hvis du har et større søvnbehov om vinteren. Det skyldes som sagt hormonet, melatonin.

 

Heldigvis kan man give sig selv et energi – og lykkeboost ved at udsætte sig selv for dagslys. Altså, desto mere dagslys, der når op til hjernen via øjnene – desto mere serotonin danner hjernen, og vi bliver mere glade og vågne. Er man derfor lidt vintertrist, er det bare med at komme ud i dagslyset.

 

Frisk luft er godt for lungerne

Fyld lungerne med frisk luft. Din krop lever blandt andet af ilt, og åndedrættet er derfor helt nødvendigt for vores livsenergi.

 

Når vi opholder os meget indendøre, som vi gør om vinteren, er et sundt indeklima enormt vigtigt for vores sundhed. Derfor bør vi åbne vinduerne mange gange om dagen, for at lukke gammel luft ud og den nye, friske luft ind. Bedre er det dog, at gå en tur udenfor og trække luften dybt ned i lungerne.

 

Vi trækker dog normalt ikke vejret helt ned i bunden af lungerne. Der ligger det man kalder ‘dead space’, der er et område, som vi normalt ikke når ned til ved almindelig vejrtrækning. Vi kan dog træne os længere ned, ved at lave vejrtrækningsøvelser. Når du nu opholder dig udenfor og der er højt til loftet, kan du eventuelt lave nogle vejrtrækningsøvelser, hvor du trækker vejret dybt i bund flere gange. Det hjælper til at folde lungerne ud, sådan at man kan optage mere ilt og bedre komme af med gammel kuldioxid. Går du til yoga og kender til pranayama åndedrættet, er dette også en glimrende øvelse til at træne dine lunger.

 

Med en tur i skoven kan du tjekke dagens fysiske aktivitet af

En tur udendørs er også godt for vores fysiske sundhed. Vi skal i følge de officielle anbefalinger bevæge os mindst 30 minutter hver dag, men det behøver ikke være hardcore træning hver gang. En rask gåtur i skoven eller ved strandkanten i det fine forårsvejr er mindst lige så effektivt til at aktivere dine muskler.

 

De officielle anbefalinger lyder også på, at vi skal have pulsen op mindst 2 gange om ugen. Det kan du nemt inkorporere i din skovtur ved at indsætte intervaller med rask gang eller eventuelt løb. Tag også hunden eller børnene med, og leg lege i skoven. Det er både godt for dig og dem.

 

Der er altså god grund til at komme udenfor i de tidlige forårsmåneder, selvom det stadigvæk er bidende koldt. Men det er nu vi virkelig trænger til det. Vores kroppe har brug for et energigivende pust fra den friske forårsvind.

 

God forårsdag til jer alle.