Batterier

Batterier får liv i “døde” genstande

Hej drenge (og piger)!

Jeg har en fræk kæreste, som jeg har stor glæde af. Og da der en dag skete det, at hendes ynglings-værktøj løb tør for strøm, så tænkte jeg, at den løser jeg. Desværre er min kone også lidt blond og hun fatter ikke teknik ud over at det lille ur på komfuret altid går og at videomaskinen i stuen har et ur der muliggør optagelse af hendes ynglings-serie (jovist – hun bruger stadig VHS-bånd, fordi hun ikke ved bedre).

At køkkenuret på væggen (tilnærmelsesvis) går rigtigt fordi JEG fodrer det med batterier en gang om året cirka – det ved hun heller intet om.

Så da jeg havde været i det lokale supermarked og købt en flok genopladelige batterier og en oplader til nævnte batterier, blev hun først gevaldigt skuffet – siden gevaldigt ophidset og det var IKKE på den måde, jeg havde håbet.

Hun troede faktisk, at jeg havde stjålet hendes “ynglings-instrument” fordi vores forhold åbenbart kedede mig.

Lidt rart at vide om batterier

I sproghistorisk sammenhæng kommer ordet batteri af at man ved at sammenkoble flere enheder (celler) således at de tilsammen kan levere en større effekt. Selv om man således taler om flere enheder, så anvendes betegnelsen i det daglige sprog i dag om et enkelt element.

Betegnelsen batterier anvendes i dag typisk om elektriske lagringsenheder i et meget stort antal i forskellige elektriske apparater såsom biler, (også kaldet akkumulatorer), lommelygter, mobiltelefoner, og lommelygter. I andre typer apparater såsom computere, TV-apparater og kameraer anvendes ofte specielle knapceller, som leverer strøm, når apparatet er (næsten) slukket.

Alle batterier vil over tid aflade sig selv, hvorved de har en relativt begrænset ”levetid” – selvom de ikke er tilkoblet udstyr eller leverer strøm til tilsluttet udstyr. Udsættes de for varme forkorter det levetiden, hvorfor man derfor bør sikre batterierne mod længere ophold på “hotte” steder.

Modsat varme vil kulde forlænge derimod levetiden. Opbevarer man batterier i fryseboks har de meget lang selvafladning og holder kapaciteten i årevis. De skal dog beskyttes i vandtæt emballage mod fugtskader fra kondens.

Er du virkelig interesseret i batterier?

Mvh Jærv Gnedsted Klemmensen